Twilight-seriens bakgrund

Twilight är en av de mest framgångsrika serierna någonsin. Det gör att många undrar vad som låg bakom framgången. Vad är det som kan få miljontals tonårstjejer världen över att bli fullständigt galna i en bok? Det tycks som att boken kom att representera något mer än bara en stycke text. För många blev Twilight ett livsviktigt verktyg för att kunna drömma sig bort och ett sätt att förstå sig själv.

 

Bakom Twilight-framgångarna står Stephenie Meyer som slog igenom som författare med den första utgåvan i Twilight-serien. Det är minst sagt imponerande att den första boken som publiceras också blir en sådan oerhört stor hit. Hon säger sig ha många influenser, bland annat den klassiska författaren Jane Austen och även systrarna Bronte. Många litteraturkritiker menar att det inte finns några tydliga spår av det i hennes stil, men det går ändå att hitta vissa små likheter. En likhet skulle kunna vara att alla nämnda författare kom ut med riktiga succéböcker. Det återstår att se om Stephenie Meyers böcker i Twilight-serien kommer att fortsätta vara populära om några hundra år.Twilight-seriens bakgrund 1

 

Stephenie Meyer är uttalad mormon och säger att idén till böckerna kom till henne när hon drömde. Tydligen var den här idén tillräckligt bra för att få skriva kontrakt med ett bokförlag. Böckerna var väldigt populära, inte minst bland tonårstjejer, redan innan filmerna kom. Frågan är dock om det inte var filmerna som verkligen gjorde att intresset för även böckerna blev så oerhört stort. I samband med att första filmen släpptes verkade det som att så gott som alla tjejer i en särskild ålder ville läsa böckerna.

 

Självklart är böckerna också till för killar. Det måste dock sägas att Meyer lyckades mycket bättre med att nå den kvinnliga publiken. En trolig anledning till det är att det var en kvinna som var i huvudrollen. I tonårsåldern är det extra viktigt att ha någon att identifiera sig med för att testa sina tankar och därmed också befästa sin identitet. Det kan mycket väl vara en möjlig anledning till att majoriteten av läsarna var tjejer.