Twilight som film

Twilight är bokserien som har tagit ett hejdundrande steg in i den moderna litteraturhistorien. Numera är de inte bara böcker som sålt i miljoner exemplar och förtrollat ungdomar världen över. Bokserien har också blivit till en extremt populär filmserie med stora filmstjärnor i huvudrollen. Filmatiseringen påbörjades 2007 och sträcker sig fram till dags dato. Totalt har serien dragit in flera miljarder dollar och den räknas därmed till en av de mest populära filmserierna i modern tid. Dessutom har filmerna inneburit ett rejält karriärkliv för många av skådespelarna som senare har gått vidare till nya uppdrag och blivit prisbelönade för sina insatser.

 

Den första filmen började naturligt nog med den första boken och premiären skedde i november 2008. Då var bokserien inte lika känd som den är idag eftersom den ännu saknade chansen att bli marknadsförd tack vare filmen. När Twilight – som filmen hette – släpptes till biograferna blev den omedelbart en enorm succé. Med en relativt blygsam budget på 37 miljoner dollar förväntade sig inte många att den skulle bli en kassasuccé, men snart hade den spelat in nästan 400 miljoner dollar och blivit en av årets mest framgångsrika filmer.Twilight som film 1

 

I huvudrollerna som Edward respektive Bella fanns Robert Pattinson respektive Kristen Stewart. De prisades av publiken för sina skådespelarinsatser och de fick snabbt finna sig i att bli omskrivna i skvallertidningarna. Intresset minskade inte när Pattinson och Stewart blev ett par och under en period nådde deras medieexponering svindlade höjder. När det var dags för en uppföljare året därpå var det självklart att de båda stjärnorna återigen skulle spela huvudrollerna. New Moon hette filmen och den blev om möjligt en ännu större succé för alla inblandade.

 

Förväntningarna var därför höga när Eclipse – den tredje delen i serien – släpptes 2010. Trots risken för att den inte skulle kunna leva upp till de högst ställda förväntningarna togs den ändå emot väl och blev en av de mest framgångsrika filmerna under hela 2010. Därefter har flera filmer kommit ut som baseras på nya böcker i serien, senast Breaking Dawn. Om du vill veta vad som kommer att filmatiseras i framtiden kan du lyssna på de senaste böckerna som ljudböcker.