Stephenie Meyer

Om du gillar litteratur känner du säkert igen namnet Stephenie Meyer. Sanningen är att du förmodligen känner igen hennes namn även om du inte är en bokslukare. Meyer ligger nämligen bakom den oerhörda succén Twilight, där Meyer är författare. Det är svårt att ha missat vad Twilight är. De flesta känner till att det är en bokserie, men även de som inte vet detta har säkert koll på att det också blev till en minst lika populär filmserie.

 

Stephenie Meyer växte upp i en stor familj med fem syskon. Hon föddes 1973 i Hartford, Connecticut, i USA. Kanske är det därifrån hon fick sin inspiration till Twilight och de miljöer som omger staden där. Det dröjde inte länge efter publiceringen av den första boken förrän Meyer tog världen med storm. Det var främst tonårstjejer som tog till sig böckerna men även många betydligt äldre än så. Det är inte enkelt att skriva ungdomsböcker som verkligen når hjärtat på läsaren på det sätt som Meyer lyckades med i sin bokserie och hon har många gånger kallats för USA:s bästa ungdomsförfattare.Stephenie Meyer 2

 

Den omöjliga kärlekssagan som Twilight kretsar kring har gjort att den blivit till något mer än alla andra liknande böcker på ämnet. Den förbjudna kärleken är ett populärt ämne inom litteraturen. Meyer klarar av att göra det hela fräscht och undviker att få det att kännas urvattnat. Istället blev Twilight till den super-franchise den är idag. Kritiker har beskrivit Meyers närhet till ämnet som att hon verkligen kommer ihåg hur det är att vara tonåring, med alla motstridiga känslor och längtan efter den enda sanna kärleken.

 

När Twilight blev till film kan man verkligen prata om att franchisen slog igenom. Någon situation där fansen antingen vill läsa böckerna eller se filmen uppkom inte. Istället verkade det som att fansen inte skulle kunna klara sig utan ett av alternativen. Frågan är om böckerna eller filmerna blev populärast. Man kan nog säga att de båda hjälpte varandra i fråga om marknadsföring och medial uppmärksamhet. Som vanligt är det dock svårt att få med allt som står i en bok upp på vita duken vilket talar för att läsupplevelsen kanske är den starkaste.