Robert Pattinson

En av stjärnorna i Twilight-filmerna är Robert Pattinson, som spelar rollen som vampyren Edward Cullen. Twilight-filmerna var Pattinsons genombrott, även om han tidigare innehaft mindre roller i storfilmer som Harry Potter (då han spelade Hufflepuff-eleven Cedric Diggory).

Pattinson föddes år 1986 i London i Storbritannien. Hans första kontakt med skådespeleri kom när han engagerade sig i amatörteater, i Barnes Theathre Company. En av hans allra första roller var en liten roll i musikalen Guys and Dolls. När han medverkade i en produktion av Tess of the d’Ubervilles uppmärksammades han av en skådespelaragent, och därefter började han leta efter professionella roller. Hans filmkarriär kan sägas ta sin början år 2004, då han hade en biroll i den tyska tv-filmen Ring of the Nibelungs. Han hade samma år en biroll i kostymdramat Vanity Fair, men hans scener klipptes bort ut filmen, och finns bara med på DVD-versionen. År 2005 fick han dock rollen som Cedric Diggory i Harry Potter and the Goblet of Fire, och efter detta utsågs han till 2005 års ”British Star of Tomorrow” av tidningen The Times.

Det skulle dock dröja till 2008 innan hans verkligt stora genombrott kom, då han gjorde rollen som Edward Cullen i Twilight. I och med att den första filmen i Twilight-serien hade premiär blev Pattinson en filmstjärna på en dag, för även om filmen i sig möttes av både positiv och negativ kritik, hyllades Robert Pattinsons och Kristen Stewarts insatser, då de ansågs ha bra kemi mellan sig. Efter framgången med Twilight medverkade Pattinson i en eller flera filmer per år, bland annat i en annan film baserad på en bok, Water for Elephants, som är baserad på en roman av Sara Gruen med samma namn som filmen. Återigen fick filmen blandade reaktioner, medan Pattinsons skådespelarinsats bara fick positiv kritik.Robert_Pattinson_4,_2011

Förutom sitt skådespeleri har Pattinson två andra talanger: han är modell och musiker. Hans karriär som modell började redan när han var 12 år gammal, men ju äldre han blev, desto färre jobb i branschen fick han. Pattinson själv menar att det antagligen berodde på att han blev mer maskulin när han växte upp, och förlorade sitt androgyna utseende, något som var modernt då. Som musiker spelar han gitarr och piano, och har bland annat medverkat som sångare i flera spår till Twilight-filmerna. Även om filmerna är mycket populära, finns det de som föredrar böckerna. Böckerna upplevs inte bäst i en mörk biosalong, utan på en veranda en varm sommardag. Om du gärna läser Twilight-böckerna precis så, hittar du bekväma utemöbler att läsa i på Buildor.se.