Regissören till Twilight

Twilight och de två uppföljarna är en av de mest sedda och älskade filmserierna någonsin. De bygger på den lika storsäljande bokserien om den unga vampyren Bella och de väsen hon möter från det hon blir biten och indragen i i en uråldrig konflikt mellan olika fraktioner i vampyrsamhället. Trots att filmerna blev så framgångsrika är det inte många som känner till vem som regisserade den första filmen. Det ska du dock få veta om du läser vidare. Det här inlägget tillägnas amerikanskan Catherine Hardwicke som även är en ansedd och väl meriterad manusförfattare.

Bred erfarenhet inom film

Catherine arbetade på 90-talet som produktionsdesigner på flera stora produktioner, bland annat Vanilla Sky som hade premiär 2001. Hon var länge aktuell som regissör till en film om Anita Lindblom och boxaren Bosse Högberg. Efter succén med Twilight har hon annars fortsatt inom genren ungdomsfilm med inslag av fantastik. De stora produktionerna Stargirl och Red Riding Hood är exempel på detta. Vad gjorde Robert Pattinson efter Twilight? Många har ställt sig frågan eftersom han gjorde en så monumental succé i den manliga huvudrollen. Faktum är att han arbetat mer eller mindre oavbrutet med andra filmproduktioner och även som modell och med att bygga upp en musikerkarriär.

Vad gör filmerna så speciella?

Böckerna i Twilight-serien hittar du på pocketböcker.nu och de utgör naturligtvis en mycket viktig ingrediens i det framgångsrecept som Catherine Hardwicke använde sig av. Något som är anmärkningsvärt med filmen är att man inte använde sig av skådespelare som var särskilt kända för allmänheten innan Twilight. Däremot blev inte bara Robert Pattinson utan även Kristen Stewart som spelade Bella superstjärnor i och med sina insatser och den stora framgång som filmtrilogin blev. Catherines känsla för personregi var, menar många, en viktig faktor för Kristen och Roberts karriärer. Catherine anses även vara en mästare på att motivera såväl skådespelare som övriga medarbetare under en filmproduktion.