Billy Burke

Billy Burkes karriär som skådespelare började redan år 1990, men han fick inte sitt stora genombrott förrän han gjorde rollen som Bella Swans far, Charlie Swan, i Twilight-filmerna. Det är fortfarande den roll som han är mest känd för.

Burke föddes år 1966 i Washington i USA. Hans första roll kom i filmen Daydreamer år 1990, och innan han blev utvald till en av rollerna i Twilight-filmerna hade han också roller i stora serier som Star Trek: Deep Space Nine, Gilmore Girls, 24 och Monk. Som nämndes ovan var det dock rollen som Charlie Swan som verkligen gjorde Burke till ett känt ansikte för de stora massorna. Charlie Swan är förutom Bellas far också polis, och förhållandet mellan far och dotter är något ansträngd till följd av skilsmässan mellan Charlie och hans fru, Bellas mor, som Charlie har svårt att gå vidare från. Charlie får aldrig veta sanningen om vampyrerna eller sin dotters förvandling, men har sina misstankar. Trots det stannar han hos sin dotter.800px-Billy_Burke_Comic-Con_2012

Efter att Burke gjort rollen som Charlie Swan har han haft flera större roller, till exempel som skurken i thrillern Drive Angry, där han bland annat spelade mot Nicolas Cage, Amber Heard och William Fichtner. Under år 2012 fick han också rollen som huvudkaraktären i science fiction-serien Revolution som visas på NBC, skapad av Eric Kripke och producerad av J. J. Abrams. Han fick också en av huvudrollerna i CBS’ serie Zoo, där han spelar en veterinär och patolog, Mitch Morgan.

Burke verkar också hålla sig upptagen framöver, då den senaste filmen han medverkade i, Good After Bad, håller på att efterredigeras under 2016.

Oavsett om man föredrar filmversionerna av Twilight, med Billy Burke, Kristen Stewart och de andra i rollerna, eller om man föredrar de ursprungliga böckerna, är den bästa platsen att både se på filmerna och läsa böckerna en bekväm säng med massa kuddar. Om du känner att du behöver byta till en nyare, mer bekväm säng av den anledningen, ska du gå in på Sleepo.se. Där finns ett stort utbud av sängar för alla smaker, så att du kan hitta en som passar just dig.